Lokakuun loppuunkäyttöhaaste – vai tarvitseeko sitä?

Syksy on saapunut ja kuu vaihtunut lokakuuksi! Ruska on jälleen kerran ilahduttanut väriloistollaan.

Olisi siis uuden vaatekategorian aika loppuunkäyttö-haasteeseen liitettäväksi…Tilanne on kuitenkin se, että viime päivityksen jälkeen ainoastaan yksien lyhytvartisten sukkien (kyseessä miehen varastoista löytynyt, miehelle liian pieni ,lyhytvartinen sukkapari) toinen pari hajosi siihen kuntoon, että heivasin sen korin punontamatskuksi. Jäljellä olevan yhdistin samanlaisen sukan kanssa, josta oli jo aika päivät sitten toinen pari hukkunut.

Syksyn tullen vaatetus muuttuu ja pitkähihaisten tarve lisääntyy. Tämä on oikeastaan helpottanut loppuunkäyttöä, sillä neuleiden ja villapaitojen alla on taas voinut huoletta pitää loppuunkäytettäviä aluspaitoja ilman, että ne näkyvät mihinkään – niimpä näiden aluspaitojen kunnosta ei ole pääsääntöisesti tarvinnut välittää.

Loppuunkäyttö nro 1:

Olen miettinyt lokakuun haastetta kahdella tavalla: 1: tarvitsen lämpimiä ja pitkävartisia sukkia nyt syksyllä, joten voisin alkaa pitää lyhytvartisten sukkien ohella aina yhtä paria loppuun käytettäviä lämpösukkia siinä rinnalla. Tilanteeni on se, että minulla on sekä molempien mummojeni, äitini ja anoppini kutomia villasukkia + joitakin joululahjavillasukkia. Lisäksi minulla on urheilullisia lämpösukkia ja näiden kahden kategorian välimuotoja. Itselleni liian napakat villasukat olen lahjoittanut eteenpäin. Kokonaismäärä on aika iso, ja vaikka käyttöä onkin ja villasukat ovat todella ihania, niin on pakko ollut hienovaraisesti sanoa, että ei ole nyt sukille tarvetta.

Ajattelin vähentää ns. urheilulämpösukkaosastoa ja pärjätä jatkossa enemmän perinteisellä villasukkaosostolla. (Omistamissani villasukissa on hyvin erilaisia lankakoostumuksia, osa on aitovillaisia ja osa erilaisia sekoitteita ja eri langoista yhdisteltyjä). Ostoja tällä saralla en ole tehnyt useampaan vuoteen. Viimeksi olen ostanut McKinleyn  lämpösukat lumilautareissulle joulukuussa 2013 Turun Partioaitasta. (Vai hetkonen – oliko se sittenkin Saariselältä :D) (Saatoin joskus aiemmin kirjoittaa, että 2014, mutta tarkemmin ajatellen vuosi olikin 2013).

Periaatteessahan noita keinokuitusekoitteisia lämpösukkiakin voi parsia pitkäikäisyyden lisäämiseksi, mutta tässä noudatan kuitenkin tapauskohtaista harkintaa. Lähinnä pelin sanelee se, että jos tällaiseen sukkaan tulee reikä, mutta muu osa on vielä hyväkuntoinen, parsiminen kannattaa tehdä heti. Mikäli kuitenkin sukka ns. virttyy ja hapristuu tasaisesti – reikä usein tulee siinä vaiheessa kun  sukka on jo esim. pohjasta hyvin hapristunut. (A ja O on tietysti oikeanlainen pesu.) Näillä puhein lisään lokakuun loppuunkäyttöön tämän Mc Kinleyn lämpösukkaparin. 

Loppuunkäyttö nro 2:

Koska hajoamista on tapahtunut viime kuukausina lähinnä sukkien saralla, ajattelin hieman intensiivistää aluspaitojeni käyttökiertoja. Tällä hetkellä loppuun käytössä on siis yhteensä 9 kpl ns. aluspaitoja, joista 4 kpl kuuluu alkuperäiseen tammikuun haasteeseen (2 ”alkuperäistä” toppia ja 2 matkan varrella hajonneiden tilalle otettua t-paitaa), 3 kpl kesävaategategorian loppuunkäyttötoppia, sekä 1 elokuun ”jotakin hempeää” osaston narutoppi + yksi ohut pitkähihainen harmaa ns. ”vaarin paita”. Laskennallisesti näitä on hyvinkin yli viikon tarpeen. Jos yhden paidan käyttöaste on yhteensä 1 vuorokausi pesukiertojen välillä, niin välttämättä viikossa ei ehdi käyttää paitaa kuin kerran. Kuukaudessa tämä tekee neljä kertaa. Olen toki pyrkinyt valikoimaan näistä aina mahdollisuuden mukaan päälle niitä jo kuluneimpia, mutta nyt voisin tehostaa hommaa niin, että valitsen ensi sijaisiksi loppuunkäyttö-vaatteiksi aluspaidoista vain ne, jotka ovat selvästi muista erottuen kuluneempia tässä vaiheessa.

Lapsiperheellisenä ei yleensä ole tähän asti tullut sitä ongelmaa, että tässä lyhyessä kierrossa pyykkikonetta ei saisi täyteen. Kuten aiemmin olen tuonut esille – Kokonaisuutena olen pyrkinyt kaikkeen turhan pesun välttämiseen, säännöstelemään pesuainetta vain tarvittava määrä, keskittymään ekologisiin pesuaineisiin, noudattamaan pesuohjeita, pesemään alhaisemmassa lämpötilassa kun se on mahdollista, pesemään tarvittaessa käsin ja – pessyt käytännössä vain täysiä koneellisia). Esim. neuleet ja farkut ja ulkoiluvaatteet pyrin huoltamaan ensi sijaisesti tuulettamalla jne. Treenivaatteita en myöskään aina pese joka kerran välissä vaan kuivatan ja käytän vielä uudestaan ennen pesua. Pääsääntöisesti pyrin menemään treeneihin jo kuitenkin sellaisissa vaatteissa, joita olen jo käyttänyt kevyemmin aikaisemmin ja treeneissä sitten täysillä ”loppuhikistää” vaatteet niin, että ne voi hyvillä mielin laittaa suoraan pesuun.

Selvennyksenä vielä; pyrin siis käyttämään noita aluspaitakategorian vaatteita tällä hetkellä mahdollisimman monipuolisesti eli samat loppuunkäyttö- topit ja t-paidat kulkevat pääsääntöisesti treenipaitoina, yöpaitoina kuin aluspaitoinakin.

Tässä siis näistä kappaleista valittu intensiivisempi kierto:

  1. Mieheni varastoista löytynyt vanha Niken t-paita (päällä just nyt, koska osallistun liikuntatapahtumaan tänään)
  2. Teinivuosien aikainen Prodigy-t-paita
  3. Cropattu ribbineulostoppi, joka aiemmin itse värjätty (Oikeasti lapsuuden aikainen, mutta koon puolesta mahtuu)
  4.  Mustavalkoraidallinen toppi, osto vuodelta 2012
  5.  Pitkähihainen, täyspuuvillainen ohut vaarinpaita (tätä tarvitaan nyt syksyllä ja alan käyttää sitä enemmän myös alustopin päällä – myös treeneissä alkulämmittelypaitana!)

Näillä siis edetään ja katsotaan, osuuko haasteita matkan varrelle. Lokakuulle on luvassa myös mm. useamman päivän Tallinnan reissu, jolloin pidän hieman taukoa loppuunkäyttö-projektista tai ainakin pakkaan mukaan vain muutaman loppuunkäyttöprojektin vaatteen – toisin sanoen annan silloin itseni herkutella täysin omalla vaatevarastollani ;). Tallinassa aion metsästää itselleni Vintage-liikkeistä erityisesti nahkahansikkaita, sillä siistimpiä sormikkaita minulla ei ole kuin yhdet samettiset ja ne eivät toimi huonommalla kelillä. (Ovat ennemmin semmoista kuivan kelin ja hienomman sisävaatetuksen kamaa).

https://www.bloglovin.com

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

86 + = 96