Kesäkuun haaste vaatteiden loppuunkäytölle?

Kun aloitin kirjoittamaan postausta, en vielä tiennyt tarkkaan, mikä tekstiilikategoria pääsee kesäkuun teemaksi. Tähän asti homma on ollut vähintäänkin selvä. Vaikka ennustin hajoamista viime kirjoituksessa, niin ihan tähän pisteeseen ei olla päästy, mutta lähellä on :D. Sen verran on itselläni tällä hetkellä meneillään, että juuri ja juuri ehdin (lähinnä itseäni varten) haastetta päivittämään tämän kuun osasta – vielä ei ole siis hetki vaihtaa alustaa ja julkaista kuvia.

(Pieni katsaus menneeseen: Pyrin tänä vuonna käyttämään vaatevarastostani jo parhaat päivänsä nähneitä vaatteita puhtaasti loppuun. Tulevaisuudessa aion pärjätä ns. perus-ja monikäyttövaatteiden saralla pienemmällä määrällä. Loppuun kulutetusta tekstiilistä olen tehnyt säilytyskoreja ym. – kaikki loppuunkulutuksesta syntynyt rikkinäinen tekstiili hyödynnetään siis kodin piirissä)

Toukokuun loppupuolella aloin ihmetellä, eikö mikään hajoakaan? Olin jo tottunut, että kyllä nyt kerran kuussa jotakin tapahtuu. Olen kuitenkin pyrkinyt pitämään loppuunkäyttöhaastetta siten yllä, että pidän aina vähintään yhtä loppuunkulutettavaa vaatetta päällä -josta sitten rakennan päivän pukeutumisen tilanteen ja lämpötilan mukaan. Myös siistimpien mekkojen ja hameiden kanssa tämä on onnistunut yllättävän hyvin – toukokuun viileämmillä keleillä puin mutkattomasti edelleen miehen vanhat pitkikset pidemmän mittatilaushameen alle puutarhavierailulle ja konserttiin mennessä mummon vanhasta alustopista sai skarpin, kun puki sen istuvan hameen vyötärön alle ja neuleen alta pilkisti vain vähän etupitsiä – (tunsin itseni jopa ”ylipukeutuneeksi”, koska aika moni muu oli lähtenyt paikan päälle hyvin rennolla ja arkisella vaatetuksella :D). Tuossa siis joitakin esimerkkejä. Tänään minulla on treenipäivä tulossa, eikä päivä vaadi edustavaa pukeutumista – niimpä minulla on jo Miehen kaapista löytynyt Niken T-paita valmiiksi päällä – tuohon t-paitaan tein saman virityksen, kuin Prodigy-paitaan, eli alhaalta, keskeltä paidan helmasta leikkasin yläviistoon saksilla niin, että sain solmittua t-paidan kesäisesti edestä.

Tammikuussa loppuun käyttöön lähti: 4 aluspaitaa – yhden hajotessa on tilalle otettu seuraava loppuun käytettävä paita – tällä kierrolla ja hieman varavaatepinolla ”fuskaamalla” olen käyttänyt loppuun nyt 3 paitaa.

Helmikuussa nostin esille 4 kpl treenihousuja, joita pyrin käyttämään myös muutoin mahdollisimman monipuolisesti. Näistä ovat hajonneet yhdet jazz-housut. Lisäksi käytin yhdet ohuet mustat sukkahousut loppuun, joista oli aiemmin balettia varten leikattu rikkinäinen sukkaosa pois. (Näitä pystyi käyttämään hyvin treeneissä yhdessä loppuun kulutettavien pyöräilyshortsien kanssa.) Ohuet sukkahousut eivät virallisesti kuuluneet loppuun käyttöprojektiin, mutta valikoituivat käyttöön sen sijaan, että olisin käyttänyt hajanaisesti useampia, ohuita sukkahousuja kierrossa.

Maaliskuussa esittelin loppuun käyttöön lähtevät lakanaparit (5 kpl pussilakanoita)- Näistä täysin loppuun on kulunut lähinnä tyynyliina, joskin tällä hetkellä toinen Marimekon lakanoista ja tyynyliinasta alkaa näyttää siltä ettei se kestä enää kauaa kierrossa. Tyynyliinoja on kierrossa kuusi – kaksi hain varastosta varalle kun perheessä yllätti oksennustauti. Tämän hetkiset tyynyliinat eivät kuitenkaan ole loppuun kaluttuja ikäloppuja, vaan niiden funktio perustuu hajakappaleisiin, joita voi nyt käyttää huoletta yhdessä loppuunkäytettävien ”sinkkupussilakanoiden” kanssa.

Huhtikuussa intensiiviseen käyttökiertoon valikoitui 5 paria varrettomia sukkia (joista olen kuitenkin käyttänyt ainoastaan neljää paria) – nämä ovat kaikki kierrossa vielä ja paljon ovat olleet käytössäkin!

Toukokuussa päätin ottaa intensiivikiertoon kesävaatetta, (3 toppia ja yhdet shortsit) jotka sopivat myös treeneihin, näiden käyttö tuntuu juuri lähteneen vasta vauhtiin.

Mutta…. mitä nyt? Minulla oli idea ottaa käyttöön kangastossut loppuun kulutettaviksi tälle kesälle. Tossut olen ostanut alennusmyynnistä (Seppälän lastenosasto – koska pieni jalka) kesällä 2012. Nämä kangastossut ovat välillä ajelehtineet vanhempieni luona varavaatteiden joukossa, sitten otin ne taas käyttöön, hieman nuhjuisen olemuksen pelastin vielä nakkaamalla keväällä tossut värjäyksen sekaan. Mutta kuinkas kävikään? Kerkesin pitää niitä muutamia kertoja toukokuussa, kun toisesta kengästä hajosi pohja aivan lopullisesti – nyt siis teen kengistä jonkin moisen säilytystaskun/pussukan putsauksen jälkeen.

Ehkä siis vaan pitäydyn siinä, että kengät oli tarkoitus nostaa esille kesäkuun teemana. :)!

En olekaan tuon kesän jälkeen ostanut kangastossuja itselleni. En myöskään harkitse ostoa juuri nyt, mutta kun sellainen hetki tulee, tsekkaan ehdottomasti, että pohja on parempi laatuinen, kuin näissä kengissä alun perinkään oli. Mitäs näihin tilalle sitten? Nyt varmaan ylipäätään pidän muita kesäisiä kenkiäni ihan niin kuin huvittaa ja sen mukaan, mikä mätsää minkäkin kanssa ja mikä on tilanteeseen ja lämpötiloihin sopiva. Eilen sai laittaa lämpötilojen suhteen aivan huoletta avosandaalitkin jalkaan <3!

Voisin kuitenkin ottaa tästä kesäkuun haasteesta sellaisen kopin, että alkaisin käyttää loppuun muutamia kenkiä. Nuorempana halusin eri värisiä sneakerseja ym. vastaavia sporttisempia kenkiä. Tästä johtuen minulla lojuu vielä käyttökelpoisia, mutta jo käyttöä nähneitä kenkiä eteisen korilaatikossa. Sporttiset kengät on toki kivoja – mutta nykyisin mun juttu ei ole enää pitää niitä päivittäin – ellei siihen ole jokin selkeä syy.

Nyt kun nuo kangaskengät hajosivat – voisin ottaa tilalle valkeat sneakersit, joita olen pyörittänyt eteisen laatikossa periaatteella ”ehkä vien joku päivä mökille loppuun kulutettaviksi mökkikengiksi, jotka saa nopeasti tempaistua jalkaan.” Olen ostanut nämä varmaan keväällä 2005? Turun keskustan silloisesta Anttilasta – jos oikein muistan. Silloin niitä käytettiinkin ja sitten – alkoi varmaan jonkin sortin hajanaisempi käyttö – tämän jälkeen puhdas käyttämättömänä laatikossa lojuminen.

Tämän tyylisissä matalavartisissa kengissä on se, että jos et talviaikaan halua kulkea nilkat paljaana, niin käyttö saattaa jäädä vuositasolla lyhyeksi, mikäli kevät jää lyhyeksi – kesällä kun mieluummin valitset pääsääntöisesti hieman kevyemmät kengät jalkaan. Tämän tyylisiä kenkiä näkyy pidettävän hameen kanssa – (sopii minulle niin kauan kun kenkä ei näytä liian lenkkarimaiselta – ei kiitos pappalenkkaritrendille!) Pohja on hyvässä kunnossa ja (psst.. muu osa sai kotikutoisen valkoisen pinnoitteen). Yksi ongelma kuitenkin on ollut se, että kenkä on hieman löystynyt – olen varmaan pitänyt näitä siis jotenkin paksumman sukan kanssa ja jalat turvoksissa! Kokeilen siis, miten tukipohjallinen asettuu kenkään. Jos tämä vielä tepsii, niin olen enemmän kuin tyytyväinen ja eikun käyttökiertoon! :).

Mikäli vielä näiden jälkeen halajan vastaavaa, päädyn kyllä jonkin sorttisiin nauhallisiin versioihin. Minulla on kapea lesti ja on tärkeää, että kengän saa riittävän kireälle. Olen nähnyt vastaavia ihmisillä myös sisäliikunnassa, omissanikin on vaalea pohja. En kuitenkaan ole ihan varma, ovatko itselleni riittävän jämäkät tähän tarkoitukseen.

Täten siis pidetään kenkäosasto kesäkuun teemana ja katsotaan heinäkuulle uusia tuulia – luultavasti sen mukaan, minkä koen sillä hetkellä tarpeelliseksi. Loppukuusta julkaisen mietteitä haasteesta, millaisia asioita olen havainnut/oppinut projektin varrella.

https://www.bloglovin.com

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

58 − = 53