Katsaus loppuun käytettävistä paidoista (tammikuun haaste) : Yksi tuli tiensä päähän ja toinen pääsi tilalle

Kuvassa: Seuraava loppuunkäytettävä paita käytössäni mieheni kauluspaidan alle puettuna.

Aloitin siis tammikuussa aivan virallisesti vaatteiden loppuunkäytön haasteen, jossa joka kuukausi nostan esille eri vaatekategorioita. Tammikuun haasteena olivat aluspaidat, joihin olin valinnut ensi sijaisesti 4 jo parhaat päivänsä nähnyttä paitaa, joita voisin pitää mahdollisimman monessa tilanteessa niin, että ne lopulta kirjaimellisesti ratkeavat päältä.  Homma pohjaa siihen, että haluan ensi sijaisesti käyttää vaatteen loppuun kotona ja kiertotalousajattelun nimissä, hyödyntämään loppuun käytettävät paidat kotikutoisissa säilytyskoriprojekteissa, joihin materiaalia uppoaa helposti. Tilanteen huomioiden voin toki pukea siistimmän mekon jne, mutta pääsääntö on kuitenkin mennä tuolla neljän paidan kierrolla mahdollisimman paljon – eli koti, -yö, -urhelu ja aluspaitoina nyt talvella pääsääntöisesti. Tavoite on sekä vähentää kokonaismäärää (en osta uusia, vaan valitsen seuraavat loppuunkäyttöpaidat tilalle), sekä kirjata huomioita – tehdä pieni, arjen tutkimusmatka.

Tilannekatsaus:

1 neljästä, vaalea, Gina Tricotista 2010 vuoden alussa ostettu perus t-paita (100 % puuvilla) tuli tiensä päähän t-paitana 18.2.
Tammikuun loppuunkäyttöprojekti-postauksen jälkeen kainalon reät alkoivat käytössä suureta ja illalla 17.2. olessani menossa nukkumaan ko. paita päällä, käsi osui kainaloon muodostuneeseen reikään ja paita lähti repeytymään ihan reippaasti saumasta. Nukuin vielä paita päällä, koska mitäpä tuo olisi nukkuessa haitannut! xD Oli vähän kylmä, joten puin ohuemman pitkähihaisen vielä rikkimenneen päälle – (säilyypä se päällimmäinenkin käytössä ennen pesua pidempään ;)).

(Loppuunkulutettua T-Paitaa olen taatusti käyttänyt monta kertaa enemmän kuin ”minimi-kolmenkymmenen kerran kierron verran”! Vähintään 30 kertaa pidettävän vaatteen haaste on pyörinyt blogimaailmassa ja sen alkuperä on ilmeisesti johdettu tästä kampanjasta https://www.ibtimes.com/fast-fashion-livia-firth-takes-stand-encouraging-eco-conscious-clothing-30wears-2303257

Sen lisäksi, että otin paidan syksyllä vieläkin intensiivisempään käyttöön ja nyt tammikuussa ihan virallisesti neljän paidan kiertoon käytettäväksi, se on ollut selkeästi käyttöpaitana ostostaan lähtien -vaikka ei ehkä niin intensiivisesti, kuin nyt. (Kuitenkin, halpisvaatteena 9 vuotta.)

Muistan ostaneeni paidan, kun olin työkeikalla Helsingissä, mutta päädyinkin loppuviikosta parin päivän sairaslomalle. Oli pieni sapetus päällä ja lähdin kiertelemään kauppoja. Silloin tarttui tuo vaalea paita mukaan. Kyseessä on taattu halpavaate, kiitän sen ompelijaa ja muita tahoja jotka sen tuottamiseen ovat osallistuneet.
Lapusta tarkistin vielä, missä paita on tehty. (Kertoen kuitenkin vain paidan valmistuksen loppupäästä – eikä suinkaan koko elinkaarta) Paidan pesulapussa lukee ”Made in Turkey”. Kiitos paidalle, nyt päädyt korin punontaan. :).

Nyt sen tilalle astuu toinen loppuun käytettävä paita. Tämän toisen paidan tarina on seuraava: Onlyn pitkähihainen ohut. Ns. korallin värinen ”vaarinpaita”, 100 posenttista puuvillaa, ”Made in China”. Olen ostanut muistaakseni keväällä 2007 Turun One Waystä. Tuolloin naisille myytiin ns. ”vaarinpaitoja”, jotka oli leikattu naisten malliin. Tämä paita oli itseasiassa sellainen, että se myytiin ”revittäväksi” ja sen jälkeen käytettäväksi. (Näitä muotivillityksiä revityistä vaatteista tulee aika ajoin…) Syy ostolle ei kuitenkaan ollut vaatteen repiminen, vaan hokasin ”repimistä kehottavan laatan” vasta myöhemmin. Ostin paidan aikoinaan varmaankin värin takia, mutta myös siksi, että sitä oli ohuutensa vuoksi helppo käyttää myös kesällä pitkähihaisena. Olin myös hakemassa jotakin tuon tyyppistä silloiseen vaatetukseeni.

Ja kyllä paidalle käyttöä on tullutkin tuolloin, 10, 11 ja 12 vuotta sitten 😀 jossakin vaiheessa paita sitten meni kainaloista hieman rikki, joten se siirtyi eräkamoihini. Ajattelin, että tässä tarkoituksessa se on hyvä varapaita mettäreissuilla, kun menee pieneen tilaan rinkassa. Tällaiseen käyttöön paita muutaman kerran päätyikin, mutta sitten se tuli heivattua tuunaus- ja käsityölaatikkoon ja sieltä sen nyt otin käyttöön vielä! Koska, miksipä ei, ainoat reiät ovat kainaloissa ja talvella aluspaitana tämä toimii pitkien hihojen avulla loistavasti. Minun ei myöskään tarvitse odottaa käyttöä seuraavaan mökki-tai eräreissuun, vaan voin käyttää sitä nyt myös alus- koti- ja yöpaitana sekä treeneeissä lämmittelyn aikana ja loppuvenytyksissä! (Näissä tarkoituksissa oikeasti myös tykkään paidasta).

Korjata tätä ei enää kannata, paita on ohut ja osittain mallikin mennyt, mutta istuu päälle kuitenkin. Treeneihin ja aluspaidaksi myös todella miellyttävä. Käytän jonkun verran miehen kauluspaitoja ja esim. väljemmän kauluspaidan alle tämä menee mukavasti talvellakin niin, että nappirivistö hieman näkyy. Intensiivisessä kierrossa paita ei enää tule kauaa kestämään, mutta nautin tästä paidasta nyt niin kauan kun se vielä kestää! Paidan lopulta kokonaan hajotessa voin hyödyntää nappirivistön tuunauksissani ja kangasriekaleet menevät jälleen korin punontaan – tästäkin tulossa lähiviikkoina omaa juttuaan :).

https://www.bloglovin.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

+ 13 = 19