Heinäkuun haaste vaatteiden loppuunkäytölle: 3 täydentävää vaatekappaletta

Blogialustalla on ollut viime aikoina ongelmia, joten en ole päässyt julkaisemaan heinäkuun haastetta heti heinäkuun alkumetreillä. Kirjoitin kuitenkin tekstin valmiiksi Notelle, josta nyt kätevästi siirsin tekstin julkaisuun.

Hajoaminen on ollut tällä hetkellä hidasta (tähän liittyy myös se, että kulutan vaatteen aivan puhki loppuun niin, että se lopulta ratkeaa) joten annoin heinäkuun haasteen kategorian tekeytyä sen mukaan, miten alkuvuodesta ja alkukesästä haasteeseen mukaan ottamani vanhat vaatteet tosiasiallisesti kuluvat. Lisäksi seurasin sitä, mitä vaatteita käytän loppuun käytettävien vaatteiden rinnalla ja mitkä vaatteet palvelisivat parhaiten näistä muodostettua kokonaisuutta.

Muodostin heinäkuun loppuunkäyttöteemaksi ”3 täydentävää vaatekappaletta

– 1. Ohuet sukkahousut

Tai oikeastaan legginssit, koska kyseessä on vanhat mustat ohuet sukkahousut, joista on kulumisen seurauksena leikattu sukkaosa jo aiemmin pois. Talvella minulla oli loppuunkäyttölegginssien lisäksi kierrossa 2 paria tällaisia mustia ohuita sukkahousuja, joista oli leikattu sukkaosa aiemmin pois. Toiset niistä myös kuluivat lopullisesti ja päätyivät kummitytölle askarreltuun helmikoruun. Nämä toiset jäivät vielä, ja olen kokenut niiden käytön erit. tässä kesällä monipuolistuvan.

Minulla on aika paljon sukkahousuja ja vaikka en ole ostanut niitä reiluun pariin vuoteen (ja silloinkin syy oli se, että päällä olevat kirjaimellisesti tippuivat päältä, enkä ehtinyt niitä kesken päivän kotiin vaihtamaan). Tätä ennenkin on mennyt vuosia ostamatta yhtäkään paria, mutta – niitä vaan on. Syitä tähän on monia. Yksi lienee se, että moni pari on tullut ostettua ”ota 2, maksa 1 periaatteella”. Tai jopa ”ota kolme, maksa 2 periaatteella”.

Toinen syy liittyy epäsäännölliseen käyttöön. Talvella pääsääntöisesti olen suosinut paksumpia sukkahousuja/legginssejä kun taaseen keväällä ja alku syksystä ohuempia. (Nämä ajanjaksot ovat kuitenkin vuosista riippuen suhteellisen lyhyitä). Kesällä on oltu mahdollisimman paljon ilman, mikäli vaan tilanne ja lämpötila on sallinut. Epäsäännöllisessä käytössä vaikuttaa usein myös esim. farkkujen tai shortsien käyttö – näiden kanssa sukkahousut/legginssit saattavat jäädä käyttämättä. Myös erä- ja ulkoiluvaatteiden aktiivinen käyttö on tehnyt sen, että tämä kategoria jää helposti pitkiksikin ajoiksi käyttämättä.

Yksi syy on myös aiemmin tehdyt kaupunkimatkat, joista on ”joutunut” ostamaan itselleen sukkahousut – tästä viisastuneena pakkaan jatkossa muutaman varaparin ohuita sukkahousuja tulevaisuudessa aina mukaan – näin ollen kotiin ei kerry turhaan monia sukkahousuja! (Muistelen, että nuorempana osasin pitää ohuita varapareja aina mukana, mutta en sitten tiedä, miksi tämä ”hyvä tapa” jäi minulta pois!)

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä syynä on mummoni jäämistö vuodelta 2012. Mummon asuntoa tyhjentäessä löysin vaatehuoneesta täysin avaamattomia sukkahousupaketteja, joten otin käyttöön.

Nyt loppuunkulutettavaksi lähtevien ohuiden sukkahousujen käyttööni päätymistä on siis mahdoton tietää. Tanssiharjoituksissa oli tavallista ennen, että treeneissä käytettiin vanhoja sukkahousuja, joista sukkaosa oli mahdollisesti leikattu pois. Tällä samalla periaatteella olen jemmannut vanhoja sukkahousuja treenivaatteideni sekaan, mutta tuntuu, että vasta tänä vuonna olen ottanut kikan uudestaan käyttöön ihan kunnolla. On parempi, että pidän tässä tarkoituksessa kierrossa yhtä paria kerrallaan loppuunkäyttölegginssien ohella ja vasta edellisten hajotessa otan käyttökiertoon ”uuden” parin.

Ohuiden sukkahousujen saralla olen pitänyt sellaista käytäntöä, että kun ne ovat kauttaaltaan reikäiset ja vyötärö pettää – ne on loppuun käytetty. Tämä periaate ei välttämättä toimi silloin kun tulee pukeutua edustavasti – mutta treeneissä sen sijaan tämä toimii. Talvella ei huvita treenata sisätiloissa ihan lyhkäisillä shortseilla/pyöräilyhousuilla, mutta vanhat sukkahousut tässä tarkoituksessa shortsien alla sen sijaan toimivat.

Olen vuosien saatossa kerännyt pääsääntöisesti kaikki puhkikulutetut sukkahousut lintujen regastukseen, joko lahjoittamalla regastajalle itselleen tai viemällä lintuasemalle. Sukkahousuja käytetään erit. pikkulintujen punnituksessa ja yksistä sukkahousuista saa leikattua (ja pään solmimalla) jo monta punnituspussia (Osa on toki päätynyt kotikutoisiin tuunauksiin ja DIY-askarteluun). Olen myös itse harjoitellut rengastamista, mutta oman rengastusluvan hankkiminen ei tällä hetkellä ole ollut ajankohtaista, vaikkakin minulla on tarkoitus vielä syventää aihetta.

2. Ohut pitkähihainen (”Vaarinpaita”) 

Pidin alkuvuodesta loppuunkäyttöpaitojen ohella ns. varapaitapinoa, joka koostui pääosin pitkähihaisista paidoista. Näiden joukkoon päätyi keväällä tuunauslaatikosta löytämäni harmaa 100 % puuvillainen naisten mallinen ”vaarin paita”, jonka luulin alun perin olevan vanhempieni luona ”mökkivaravaatteena”. Kyseessä on juuri samanlainen paita, kuin keväällä 2007 Turun One Waystä ostamani korallin värinen – päivän harkinnan jälkeen kävin silloin vielä ostamassa itselleni samanlaisen harmaana. Muistelin, että olisin pitänyt harmaata paitaa jokseenkin enemmän kuin korallin väristä, mutta ainakin se oli nyt uudelleen käyttöön ottaessa selvästi paremmassa kunnossa kuin nyt jo loppuun kulutettu korallin värinen paita oli. Tällä hetkellä harmaa paita on kuitenkin jo selvästi kulunut, sillä pidin sitä lopulta nyt kevätpuolella aika paljon. Tästä syystä ja siksi, että paita on sopivan ohut kesään ja toisaalta tulevaa syksyä ajatellen, se on ehdoton loppuunkäyttövaatteeksi juuri nyt. Seuraavan ”vaarinpaitani” toivon löytäväni kirpputorilta, mutta nyt pyrin ensi kuluttamaan yläosia ennen hankintaa. (Ehkä ensi vuonna?) Hajotessaan tästä saa sopivaa harmaata sävyä mökin eteisen säilytyskoreihin. Tämä on todella monipuolinen vaate – saat suojattua itsesi helteellä, ja marjametsässä tämä antaa suojaa hyttysiltä olematta liian paksu. Koleampiin kesäpäiviin ja viileisiin iltoihin paidan voi vetää topin päälle ja esim. vesillä toimii hyvin kerrospukeutumisessa. Siistimmän hameen kanssa paidasta saa skarpin, kun pukee hameen vyötärön paidan päälle. Tämäntyyppinen paita tulee ehdottomasti olemaan yksi osa vaatevarastoani, sillä se on sen verran monipuolinen käytössä – ns. muuntautumiskykyinen paita.

3. Uimashortsit

Pari vuotta sitten anoppini antoi minulle uuden veroiset Triumphin oliivin vihreät uimashortsit, jotka olivat ilmeisesti jääneet häneltä itseltään käyttämättä tai ainakin hyvin vähälle käytölle. Näitä tuli käytettyä paljon erityisesti viime kesänä, kun uitua tuli monta kertaa viikossa ja välillä hellemekkojen kanssa tarvitsi mikroshortsityyppiset housut mekon alle erityisesti tuulisina päivinä. Joululomalla olimme kylpylässä ja huomasin silloin, että hups, poreammeessa housut tuntuvatkin tippuvan jalasta. Päälle päin uimasortsit ovat vielä siistit, mutta ne ovat antaneet sen verran periksi, että kylpyläkäyttöön en niitä enää huoli. Näissä kangas on todella miellyttävä ja siksi olen pystynyt pitämään näitä muutenkin kuin vain uidessa – nämä eivät samalla lailla hiosta kuin moni muu uimapukukangas. Niimpä olen ottanut housut monikäyttöön – myös urheiluun ohuiden legginssien päälle takapuolen peitoksi. Nyt kesällä uituani monissa luonnon vesissä en ole kokenut, että housut tippuisivat päältä, joten tähän aktiviteettiin nämä toimivat erinomaisesti vielä. Käytän housuja siis mahdollisimman paljon nyt kesällä uidessa ja syksyä kohti vielä liikunnassa legginssien päällä. Kuminauha pettää lopullisesti varmaan jossakin vaiheessa, jolloin voin leikata housut kaveriksi harmaan kankaan kanssa – täydellinen värisävy-yhdistelmä aiemmin mainitsemani mökin uuden eteisen säilytyskoreiksi!

Nuorempana tykkäsin shoppailla uima-asuja, hyväkuntoiset, jotka eivät enää istu, olen myynyt ja lahjoittanut eteenpäin – joitakin loppuunkäytettyjä ja rikkinäisiä odottaa tuunauslaatikossa. Säilytän käyttökelpoisia uima-asuja vettähylkivässä, vanhassa Marimekon isossa meikkipussissa – koska en kuljeta nykyään kuin pientä pussukkaa mukanani, isompi pussukka toimii paremmin uima-asujen säilytyksessä. Sinällään uima-asut eivät vie kauheasti tilaa, mutta olen alkanut kyseenalaistaa niiden määrää näin suomalaisesta näkövinkkelistä. Uin usein ihan urheilutopin kanssa ja kesäaika on suhteellisen lyhyt vuoden kiertoon nähden. Vaikka lutraisin vedessä viikottain, en silti tarvitse niin paljon uikkareita. Niimpä alan loppuunkäytön kautta pikkuhiljaa karsia määrää.

https://www.bloglovin.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

62 + = 71