Elokuun loppuunkäyttöhaaste: ”Jotakin hempeää”

Elokuu on jo pyörähtänyt käyntiin, joten on aika päivittää loppuunkäyttöhaaste tälle kuukaudelle. Virallisesti en ole tässä muutaman viikon aikana käyttänyt mitään loppuunkäyttökierron tekstiiliä aivan loppuun, joskin yhdet varrettomat sukat ja mieheni varastoista käyttöön ottamani vanha t-paita alkavat olla aika finaalissa. Miehen vanha t-paita on jo rähjäinen, mutta viime aikojen aktiviteetit ovat olleet sen sorttisia, että sille on myös ollut edelleen käyttöä. (Mökkiaktiviteetit marjojen poiminnan, pihatöiden ja vanhan navetan siivouksen muodossa vain muutamia mainitakseni..)

Vaikka olen pyrkinyt yhdistelemään loppuunkäyttövaatteita esim. siistimpien mekkojeni kanssa, on todettava, että aika tavalla asut ensi sijaisesti koostuvat loppuunkäyttövaatteista, joissa erityisesti yläosat sanelevat pukeutumisrytmiä. (Koska niitä on tarkoitus kuluttaa intensiivisellä tahdilla). Yksi hyvin toimiva ratkaisu (ja toimiva myös lomapakkauksiin) on ollut pukea kimonotyyppisen, läpikuultavan vaatteen alle esim. cropattu loppuunkäyttötoppi ja froteekankaiset loppuunkäyttöshortsit. Erityisesti olen käyttänyt loppuunkäyttövaatteiden päällä muutama vuosi sitten kirpputorilta hankkimaani tummanpunaista, osittain läpikuultavaa pitsikaftaania. Se on osoittautunut loistohankinnaksi – olen virittänyt siitä niin siistimmän hartiahuivin pakkasille villakangastakin päälle tai kietonut kaulahuiviksi. Mekon päällä solmittuna se on hoitanut kevyemmän jakun virkaa ja nyt kesällä olen solminut siitä vyöllä mekon itselleni. Asu on ollut myös supermukava – ajatellen, että olen voinut nyt pitää alla jo virttyneitä, mutta erittäin miellyttäviä froteeshortseja ja lyhyttä ribbineulostoppia ja saada silti ”silmää miellyttävän pitsiasun” aikaiseksi.
Lähdinkin nyt valikoimaan loppuunkäyttöön jotakin hempeää täydennystä ennen kuin syksy tuo tullessaan kylmemmät ilmat.

Loppuunkäyttökiertoon pääsee 3 VAATEKAPPALETTA:

1. Mummoni vanha vaaleanpunainen pitsiyöpaita.

Sain tämän jo lapsena (Noin 5-vee) prinsessaleikkeihin mekoksi ja se on ollut minulla siitä asti. Minulla oli kuitenkin nuorena aikuisena pieni fiksaatio kauniisiin yöasuihin, joten tämä yömekko ei pitkäikäisyydestään huolimatta ollut aikuisiällä missään intensiivisessä käytössä, kun valinnan varaa löytyi. Haluan nyt koittaa yhdistellä sitä myös muuhun pukeutumiseen, jolloin käyttö ei rajaudu vain yökäyttöön. Yöpaita oli aiemmin jo heivattu tuunauslaatikkoon, mutta ajattelin nyt vielä käyttää sitä ja yömekon hajottua hyödyntää etumuksen jämäkämmän pitsiosan esim. irtokaulukseksi yksiväristen t-paitojen ja kauluspaitojen kanssa pidettäväksi. Pesulappua en enää mekosta löydä alkuperän tutkimiseksi. Yritän kokeilla, miten tämä toimii esim. solmitun, vaaleansinisen kauluspaidan kanssa.

2. Aluspitsituubitoppi

2012 vuoden alussa ostettu aluspitsituubitoppi Tallinnasta. (pesulapun mukaan ”Made in China”). Tätä täytyy käyttää nyt, sillä kuminauhat pakkaavat löystymään ilman käyttöäkin ja talvella tälle ei ehkä löydy samanlaista tarvetta. Alusvaatteisiin minulla on myös ollut tietynasteinen loppuunkäyttö meneillään ja viimeistään joululahjaksi on ”tilauksessa” täysin uusia rintsikoita. Tätä on helppo käyttää vielä kesämekkojen kanssa ennen talven tuloa.

3. Kukallinen narutoppi

Vaikka olen ollut yläosien loppuunkäyttöön lisäämisen suhteen nyt maltillinen, jotta edellisiäkin aidosti ehtii käyttää pois kierrosta, teen tässä kohtaa pienen poikkeuksen. Topit ja yläosat, joita minulla on käyttökierrossa, ovat aika sporttisia ja kaipaan jotakin hempeämpää. Minulta löytyi kesävaatteista valkoinen narutoppi, jossa on kirkkaanpunaisia ja tummankeltaisia kukkia vihreine lehtineen. Edessä on metallirengas. Toppi on peräisin Turusta pienestä vaateliikkeestä, jota ei taida olla enää ollut olemassa vuosikausiin. (En muista edes nimeä). Ystäväni oli joskus nuorempana siellä töissä, minkä vuoksi olen myös paidan aikoinaan sieltä ostanut. Paita on ostettu varmaan noin 2004-2005 välillä. Paidan pesulapussa lukee, että se on tehty ranskassa. Yläosan kuminauhallisuus ja se, että paidassa on 8 % elastaania ja loput polyesteriä tietää sitä, että myös käyttämättä paita hapristuu -niimpä pika pikaa uudelleen käyttöön!

Näillä ajattelin jatkaa ja kun jokin näistä hajoaa, löytyy reservistä vielä jotakin täydentävää hempeää tilalle.

P.S. Haluan jossakin vaiheessa loppuvuotta laskea mekkojen ja hameideni määrän. Olen tietysti tehnyt näin suurpiirteisesti ja arvioinut tätä vaateosastoa käyttötarkoituksen ja toisaalta monipuolisen käytön mukaan. En ole kuitenkaan suorittanut laskelmaa ihan loppuun asti, koska osa näistä on muokkauksen ja tuunauksen alla. Satuin kirpputorimyynnin yhteydessä löytämään vaatekaappiin vielä yhden, vuosia halutun vaatekappaleen itselleni. Löysin poltetun oranssin, a-linjaisen, polvipituisen nahkahameen viidellä eurolla. Se sopi, kuin olisi mittojen mukaan tehty. Vitsi, mikä tuuri! 😀 Olen lopulta huomannut, että pohjimmiltani minulla on taipumus tykästyä johonkin tietyn näköiseen vaatekappaleeseen ja tämä voi kestää helposti sen 10 vuotta + eteenpäin. Esim. minulla on eräs trenssivisio ollut varmaan 15 vuotta, koska Kodin kuvalehdessä oli erään taiteilijan päällä tietynlaisesta kankaasta tehty tyköistuva takki. Aika ei ole muuttanut mieltymystä – toki voi olla, että haave on ollut vähän vähemmän pinnalla joinakin aikoina. En ehkä ole ollut koskaan mikään aktiivinen heräteostosten tekijä. Siksi myös vaatekaapin päivitys on ollut sikäli helppoa, että esim. tietyt kuosit vaikkapa mekossa ovat olleet itselleni edelleen ajankohtaisia ja pienillä muokkauksilla vaatteesta on saanut jälleen toimivan. Ja sopivan.

https://www.bloglovin.com

Posted in DIY

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

6 + = 13